DRUMMERWORLD OFFICIAL DISCUSSION FORUM   

Go Back   DRUMMERWORLD OFFICIAL DISCUSSION FORUM > Drum Gear > Pedals

Pedals Discuss Pedals

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-08-2013, 03:16 PM
Trilogy72's Avatar
Trilogy72 Trilogy72 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Florida
Posts: 192
Default Has anyone had this problem with a double pedal link?

I recently noticed a clicking sound coming from the left side u-joint from my Mapex Falcon pedal link. I have checked the bolts and made sure nothing was loose.
I posted a video of this on YouTube to better explain the problem. Just wanted to get some feedback to see if any of you guys have had this problem.

Video Link: http://youtu.be/LSRLNBEsfQI
__________________
Psalm 150:5 Praise him with loud cymbals! Praise him with resounding cymbals!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-08-2013, 03:21 PM
Dre25's Avatar
Dre25 Dre25 is offline
Platinum Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Sydney
Posts: 2,658
Default Re: Has anyone had this problem with a double pedal link?

It's a replacement one too isn't it?

My falcon was clicking but eventually I realised it was the spike used to dig into the carpet unscrewing itself (and rising up) from vibrations. The idiots put it right under the footboard lol
__________________
Saturns

Quote:
Originally Posted by shemp View Post
look at me, look at me...look what I do
Reply With Quote
  #3  
Old 08-08-2013, 03:32 PM
Trilogy72's Avatar
Trilogy72 Trilogy72 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Florida
Posts: 192
Default Re: Has anyone had this problem with a double pedal link?

Quote:
Originally Posted by Dre25 View Post
It's a replacement one too isn't it?

My falcon was clicking but eventually I realised it was the spike used to dig into the carpet unscrewing itself (and rising up) from vibrations. The idiots put it right under the footboard lol
Yes, this is the replacement pedal. The pedal itself is great and I have had no problems with it at all. The link on the new and the old pedal are the same so this is not a problem with the new design.
__________________
Psalm 150:5 Praise him with loud cymbals! Praise him with resounding cymbals!
Reply With Quote
  #4  
Old 08-08-2013, 04:03 PM
BigDinSD's Avatar
BigDinSD BigDinSD is offline
Gold Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: San Diego, CA
Posts: 1,256
Default Re: Has anyone had this problem with a double pedal link?

Can you peel back or remove the rubber cover? Sounds like the U joint is loose. Plus, there are only 3 pieces in that assembly.

On double pedals, that is usually the weakest link and goes out first. I don't have a Mapex, but that can be a common prob for us double pedallers.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-08-2013, 04:12 PM
Trilogy72's Avatar
Trilogy72 Trilogy72 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Florida
Posts: 192
Default Re: Has anyone had this problem with a double pedal link?

Quote:
Originally Posted by BigDinSD View Post
Can you peel back or remove the rubber cover? Sounds like the U joint is loose. Plus, there are only 3 pieces in that assembly.

On double pedals, that is usually the weakest link and goes out first. I don't have a Mapex, but that can be a common prob for us double pedallers.
The rubber cover is glued and will not let me move it. It's still under warranty so I will not break the seal at this point to look inside. I contacted Mapex today about this and I am waiting for a response.
__________________
Psalm 150:5 Praise him with loud cymbals! Praise him with resounding cymbals!
Reply With Quote
  #6  
Old 08-08-2013, 04:20 PM
brentcn brentcn is offline
Silver Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 837
Default Re: Has anyone had this problem with a double pedal link?

Quote:
Originally Posted by Trilogy72 View Post
The rubber cover is glued and will not let me move it. It's still under warranty so I will not break the seal at this point to look inside. I contacted Mapex today about this and I am waiting for a response.
Currently, only Axis and the new Atlas/Ludwig pedals have decent U-joints. Weak U-joints are also the reason the slave pedal feels sluggish.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-08-2013, 04:54 PM
BigDinSD's Avatar
BigDinSD BigDinSD is offline
Gold Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: San Diego, CA
Posts: 1,256
Default Re: Has anyone had this problem with a double pedal link?

Quote:
Originally Posted by brentcn View Post
Currently, only Axis and the new Atlas/Ludwig pedals have decent U-joints. Weak U-joints are also the reason the slave pedal feels sluggish.
Trick pedals just recently came out with a replacement U Joint axle. I know they have one for the DW's and also a universal one. Something to keep in mind later.

I have a Trick double pedal, and their U joints are just so insanely smooth and well built. No Play at all.

http://www.shoptrick.com/categories/...Shafts-74.html
Reply With Quote
  #8  
Old 08-08-2013, 08:52 PM
Reggae_Mangle's Avatar
Reggae_Mangle Reggae_Mangle is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Away in India
Posts: 476
Default Re: Has anyone had this problem with a double pedal link?

+1 on the Trick U-joint. Minimal lag between slave and master pedal, but having switched to two singles, I can definitely say that minimal just means better than most other pedals. Having the ability to covert the pedal into a double is a God-send though. Not a lot of gigs here where the option of a second bass drum is made available.
__________________
"... As war machine, crushes their balls, God have mercy..."
Reply With Quote
  #9  
Old 08-08-2013, 11:03 PM
Trilogy72's Avatar
Trilogy72 Trilogy72 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Florida
Posts: 192
Default Re: Has anyone had this problem with a double pedal link?

I just got a response from Mapex and they are shipping me a new link. There customer service is amazing and very quick to respond.
__________________
Psalm 150:5 Praise him with loud cymbals! Praise him with resounding cymbals!
Reply With Quote
  #10  
Old 08-09-2013, 10:02 AM
Reggae_Mangle's Avatar
Reggae_Mangle Reggae_Mangle is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Away in India
Posts: 476
Default Re: Has anyone had this problem with a double pedal link?

Cool! Glad to hear it's being sorted out!
__________________
"... As war machine, crushes their balls, God have mercy..."
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is On
HTML code is Off




All times are GMT +2. The time now is 09:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bernhard Castiglioni's DRUMMERWORLD.com